Helyem a könyvtárban...

Kreatív Szarvasi Kamaszportál

Blogger - Ti írtátok - hírek érdekességek a nagyvilágból...

Gyakran rágózol?

Gyakran rágózol?

Ha Te is rendszeresen rágózol, nem árt, ha az előnyök mellett megismered a dolog hátulütőit is, mert bizony - mint minden jónak - ennek is vannak.

Manapság már szinte minden táskában ott lapulnak a lehelet felfrissítésére és az unalom űzésére alkalmas csemegék. Az íz- és színkombinációik száma a végtelennel vetekszik, így mindenki megtalálhatja a fogára valót.

 

 

A rágózás pozitív hatásai:


Ha a rágóra gondolunk, először is a friss lehelet jut eszünkbe. A rágó azonban olyan problémák esetén is segítségünkre lehet, amelyekre nem is gondolnánk.

 

1415198849350

Nézzünk egy-két példát:

Tény, hogy az étkezés után fogyasztott cukormentes rágógumi semlegesíti a szájüreg savas kémhatását, aminek következtében megakadályozza a kismértékű fogszuvasodást. Így a hatása főétkezések között (étkezés után) a legkedvezőbb.

Állítólag az állandó nassolás legyőzésében is segít a rágózás, ugyanis a folyamatos, mentolos ízű rágcsálás mellett megszűnik az édesség iránti vágy.

Amikor rágózol, „becsapod” a szervezeted, amely a rágás hatására elkezdi az emésztő folyamatokat: beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe. Emiatt a különböző bélműtétek után, sőt, az emésztőrendszeri rákból való felépülés folyamatában is nagy segítség a rágózás.

 

Amiért ne rágózz:
A fent említett emésztő-folyamatok téves beindulása puffadáshoz vezethet a várt táplálék elmaradása miatt. Az emésztés következtében keletkező gyomorsav pedig - mivel nincs mit lebontania - károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, hosszútávon gyomorfekélyt okozhat.

A cukormentes rágógumik édesítésére felhasznált anyag, az úgynevezett szorbit, hashajtó hatású, ezért hatással lehet az emésztésedre. 

(KamaszPanasz)

comments

Videók

Könyvajánló videók
Kreatív videók

Könyvtári információk

Nyitva tartás:

               8.30 - 18.00

Szerda:  14.00 - 18.00

Szombat: 9.00 - 14.00


5540 Szarvas, Vajda P. u. 26., Pf. 108.

Tel.: 66/312-745
Fax: 66/216-130
Email: olvasoszolgalat@szarvasnet.hu

WEB: www.konyvtar-szarvas.hu

Jelen vannak:

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi

Látogatóink

6.png3.png0.png9.png6.png
2018. december 17. hétfő