Helyem a könyvtárban...

Kreatív Szarvasi Kamaszportál

Blogger - Ti írtátok - hírek érdekességek a nagyvilágból...

Egy kamasz lábnyomára bukkantak egy római cserépen

LeletA Hadrianus fala melletti erődben, Vindolandában egy igen különös leletre bukkantak a régészek: mintegy kétezer évvel ezelőtt valaki véletlenül, de minden bizonnyal inkább tréfás kedvében ráhelyezte mezítelen lábát egy még ki nem égetett cserépre.

 

Az emberi jobb láb részleges lenyomata a kutatók szerint egy kamaszé lehetett, és i. sz. 160-180 körül készülhetett. A képen is jól látszódik, hogy a nagylábujj, valamint a mellette lévő ujj markánsan belenyomódott az anyagba, míg a többi ujjak kissé halványabbak. A különös leletet egy önkéntes régész, a kanadai Nyugat-Ontariói Egyetemen tanuló Mel Benard fedezte fel. „Ez volt az első lelet, amelyet valaha megtaláltam, mikor ránéztem, rögtön tudtam, hogy ez egy lábnyom. Hihetetlenül izgalmas érzés, hogy valamit megtalálsz, amely egy kétezer évvel ezelőtt élt személlyel köt össze” - mondta Benard.

Római kori kamasz lábnyom lelet Római kori kamasz lábnyom lelet 

Vindolandában már több ezer cserépdarabot tártak fel a kutatók, néhányon állatok lenyomatai fedezhetők fel, azonban ez volt az első eset, hogy egy embertől származó lenyomatra bukkantak a régészek. „Ez a lelet valóban rendkívüli. Több mint hatezer bőrcipőt találtunk már a határvárosban, ami egy egyedülálló perspektívát adott a Vindolandában élt emberekről, azonban ez a lábnyom megmutatta számomra, hogy a régészetnek még számtalan lehetősége van, hogy az egyes ókorban élt egyének szavát meghallja, s egy individuum személyes tulajdonságaira világítson rá” - mondta Elizabeth Greene ásatásvezető.

A tavalyi ásatási szezonban a régészek már feltártak egy cserépégető kemencét, benne pedig több száz elkészült cserepet, amelyek pontosan abba a korba datálhatók, mint a lábnyomot tartalmazó lelet. „Vindolanda egy varázslatos hely, nagyon szerencsések vagyunk, hogy a diákjaink itt találkozhatnak a történelem alakította kirakósok ősi rejtelmeivel” - mondta Alexander Meyer kanadai kutató. Hozzátette: minden bizonnyal nagy bajba kerülhetett a lábnyomát otthagyó kamasz. A vindolandai ásatás idei szezonja a tervek szerint szeptember 25-ig tart majd.

 

Forrás: mult-kor.hu

comments

Videók

Könyvajánló videók
Kreatív videók

Könyvtári információk

Nyitva tartás:

               8.30 - 18.00

Szerda:  14.00 - 18.00

Szombat: 9.00 - 14.00


5540 Szarvas, Vajda P. u. 26., Pf. 108.

Tel.: 66/312-745
Fax: 66/216-130
Email: olvasoszolgalat@szarvasnet.hu

WEB: www.konyvtar-szarvas.hu

Jelen vannak:

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi

Látogatóink

6.png3.png0.png9.png7.png
2018. december 17. hétfő